FAQ’s

 

Wat houdt een zadelpasconsult in?

Bij een zadelpasconsult wordt, kort gezegd, gecontroleerd of een zadel goed is, of het op het paard past, of de ruiter er goed in zit, en of het zadel goed blijft liggen tijdens het rijden. Per geval wordt bekeken wat daarvoor nodig is. Daarvoor kunnen een aantal dingen gedaan worden, afhankelijk van de situatie. Het paard wordt opgemeten, het zadel wordt bekeken, meestal ook de pasvorm voor het paard en vaak voor de ruiter.
In de meeste gevallen betreft het één zadel, maar als er sprake is van de aanschaf van een nieuw zadel kunnen meerdere zadels worden gepast.
Als een zadel niet goed is hoeft de pasvorm voor het paard niet meer bekeken te worden. Als het niet op het paard past hoeft de ruiter er niet op. En als een paard geblesseerd of onbeleerd is wordt er niet gereden.
Een consult blijft echter een consult, ook als niet alle punten bijlangs gegaan (kunnen) worden. De prijs van een consult is dan ook altijd hetzelfde, er wordt niet “per onderdeel” betaald.

 

Hoe lang duurt een zadelpasconsult?

Een zadelpasconsult neemt minstens een uur in beslag. Het paard wordt gecontroleerd en opgemeten, en van een eventueel aanwezig zadel wordt de symmetrie en, zo nodig, de pasvorm gecontroleerd, zowel voor het paard als voor de ruiter. Wanneer er een bepaald probleem opgelost moet worden, of wanneer er meerdere zadels worden gepast, kan een consult uitlopen tot enkele uren.

 

Hoe vaak moet de pasvorm van een zadel worden nagekeken?

Een paard verandert in de loop van zijn leven. De conformatie is afhankelijk van huisvesting, voeding, leeftijd en training. Veranderingen hierin kunnen er de oorzaak van zijn dat de conformatie van een paard verandert. Dit kan al binnen enkele weken zichtbaar zijn. Een algemeen advies is om de pasvorm van een zadel minstens eens per jaar te laten nakijken. Echter, wanneer je zelf het vermoeden hebt dat je paard veranderd is, of wanneer het paard tekenen van discomfort vertoont, is het raadzaam om de pasvorm direct te laten controleren.

 

Wat houdt een zadelcheck in?

Bij een zadelcheck wordt het zadel grondig nagekeken. Het wordt gecontroleerd op veiligheid en symmetrie. Om alles goed na te kunnen kijken wordt het zadel opengemaakt. Van de bevindingen wordt een rapportje gemaakt. Deze bevindingen zeggen echter niets over de pasvorm.

Bij een zadelpasconsult wordt een eenvoudige zadelcheck uitgevoerd. Het zadel wordt gecontroleerd op symmetrie en voelbare breuken in de boom, maar het zadel wordt niet opengemaakt.

 

Wat is het verschil tussen een zadelpasconsult en een zadelcheck?

Bij een zadelcheck wordt het zadel nagekeken op symmetrie en veiligheid. Het zegt niets over de pasvorm van een zadel voor een paard of ruiter. Om dit te controleren is een zadelpasconsult nodig. Een zadelcheck wordt op de zadelmakerij uitgevoerd, een zadelpasconsult op locatie, omdat voor het passen ook het paard en de ruiter aanwezig moeten zijn.

 

Wat wordt gedaan bij een onderhoudsbeurt van een zadel?

Het zadel wordt opengemaakt en gecontroleerd, zoals bij de zadelcheck. Daarnaast wordt het leerwerk  schoongemaakt en ingevet, ook aan de binnenkant. Kleine reparaties worden uitgevoerd, zoals het dichtnaaien van kleine scheurtjes, het vastzetten van leerwerk en het stikken van losse naden. Als er grotere reparaties nodig zijn die meer tijd vragen en extra kosten met zich meebrengen, wordt er met de eigenaar overlegd.

 

Hoe vaak moeten de kussens van een zadel opnieuw gevuld worden?

De vulling van de kussens moet vervangen worden wanneer de kussens hard en/of bobbelig aanvoelen. Te harde kussens missen de veerkracht om het gewicht van de ruiter op te vangen. Een bobbelige vulling geeft drukplekken. In beide gevallen kan het zadel schade aan de paardenrug veroorzaken. 

 

Hoe onderhoud ik het leer van mijn zadel, hoofdstel, enz.?

Leer is een natuurproduct, en moet onderhouden worden. Vuil en zweet dienen na gebruik verwijderd te worden. Dit kan met een vochtige doek. Bij hardnekkig vuil kan leerzeep gebruikt worden. Om het leer soepel te houden is het raadzaam het leer in te vetten. Dit hoeft niet elke week. Vuistregel van de leerlooier: wanneer het leer teveel water opzuigt, is het nodig om het in te vetten.

 

Kan ik een zadel via de webshop kopen?

Nee, dat is niet mogelijk. Omdat De Peertil zeer veel belang hecht aan een goede pasvorm van een zadel, zowel voor het paard als voor de ruiter, wordt een zadel alleen verkocht na een zadelpasconsult. Overigens kan bij de aankoop van een nieuw zadel (een deel van) het consultbedrag in mindering worden gebracht.

 

Wat is het werkgebied van De Peertil?

Tot het werkgebied van De Peertil behoren de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, en noord-Overijssel, de Waddeneilanden en noordwest Duitsland.