HET BELANG VAN EEN GOED PASSEND ZADEL
Een groot deel van de rijpaarden in ons land loopt rond met een slecht of geheel niet passend zadel. Soms uit achteloosheid, meestal uit onwetendheid. En dat is jammer als je weet wat de gevolgen kunnen zijn van een slecht passend zadel.
Iedereen kent wel een paard dat de oren platlegt of bijt bij het opzadelen. Of een paard dat niet wil stilstaan bij het opstijgen. Of een paard dat maar niet goed wil inbuigen tijdens de training.Gedragsproblemen die met allerlei methoden geprobeerd wordt op te lossen.
Maar het is heel goed mogelijk dat het paard fysiek hinder ondervindt. En dat kan best eens aan het zadel liggen.
Een slecht passend zadel kan vele negatieve gevolgen hebben, die zich kunnen uiten in fysiek ongemak en blessures van het paard, of in rijtechnische, trainings- of gedragsproblemen.
Enkele voorbeelden zijn witte haren, drukplekken, atrofie (= spierverlies, meestal achter de schouders), harde plekken, zwellingen of een pijnlijke rug.
Of het paard staat te knarsetanden bij het opzadelen of aansingelen, het legt de oren plat of bijt. Bij het opstijgen wil het niet stilstaan, het loopt weg, bokt of steigert.
Of het paard loopt kreupel tijdens het rijden, of met een verkorte pas. Het drukt de rug weg, kan niet ondertreden met de achterhand, of het kan slecht wijken of stelling nemen.
Bovenstaande problemen kunnen het gevolg zijn van een slecht passend zadel.
Het zadel moet ook passend zijn voor de ruiter. De ruiter moet ontspannen in het zadel kunnen zitten, zonder in een bepaalde houding gedwongen te worden. Dit voorkomt ongemak, zoals pijn in rug, knieën en enkels. Een goede pasvorm voorkomt ook scheef zitten, heen en weer schuiven in het zadel of uit balans zitten, wat niet alleen voor de ruiter vervelend is, maar ook voor het paard, dat daardoor moeite heeft om in balans te lopen. En dat beïnvloedt weer de sportprestaties van het paard.